05 July 2010

MUST - Museum Stavanger


Det er nå et faktum: store og små museer i Stavanger, inkludert Rogaland Kunstmuseum er slått sammen til én organisasjon ved navn MUST - Museum Stavanger. Det inneholder Stavanger bymuseum, Stavanger naturhistoriske museum, Norsk hermetikkmuseum, Stavanger kunstmuseum, Norsk grafisk museum, Stavanger sjøfartsmuseum, Norsk barnemuseum, Stavanger skolemuseum.

Jeg har tidligere i et innlegg vist min oppgitthet over mangel på fantasi i valg av navn på kunstinstitusjoner i byen, og kommet med nye forslag, http://virtualwallworld.blogspot.com/2010/03/nye-institusjonsnavn.html

Det er derfor stor stas at det nå vises fantasi i navnevalget. Jeg synes det har blitt et flott navn på en kulturorganisasjon: Must - som på engelsk peker på noe nødvendig. Men det er enda mer stas at på estisk betyr "must" mørk, svart eller skitten. Jeg håper virkelig at organisasjonen ikke bare holder seg til det obligatoriske og åpenbare, men også tør å ta tak i mørke og "skitne" temaer.

Det har også skjedd navneendringer innen organisasjonen. Rogaland kunstmuseum er nå Stavanger kunstmuseum. Altså et nytt fantasiløst navn. Det vil fortsatt bli kalt kunstkuppelen på denne bloggen. La oss også håpe at den geografiske innsnevringen i navnet ikke også innebærer en kunstnerisk innsnevring.


Organisasjonens nettside finner du på: http://www.museumstavanger.no

Artikkel om avduking av navnet: http://www.rogalandsavis.no/puls/article5178748.ece