22 February 2010

Mette Tronvoll

Mette Tronvoll - At Eye Level
03.12.09-05.04.10
Rogaland kunstmuseum

Rogaland kunstmuseum viser en retrospektiv utstilling av fotografen Mette Tronvolls verk fra ulike perioder av hennes karriere.

Tronvoll bruker mye tid på å forberede bildene, og på å etablere et personlig forhold mellom fotograf og modell. Dette går tydelig fram i enkelte av bildene, spesielt portrettene tatt i studio og portrettene av militære. Når det gjelder bildene fra eksotiske steder, forblir hun en utenforstående, en turist.

De tidligste portrettene i utstillingen gir det sterkeste inntrykket. Det er tydelig at portrettene er av mennesker som stoler på forfatteren, og dette smitter over slik at det også etableres et personlig forhold med tilskueren og portrettet. De to unge kvinnene poserer selvsikkert foran kamera, mens de to eldre damene er mer tilbakeholdne og undrende. Denne skjøre nærheten og kontrasten mellom gammel og ung, gjør denne serien til et av de sterkeste inntrykkene på utstillingen.


Portrettene av soldater gir også inntrykk. Vi skimter et menneske et sted der inne i lagene av uniformsplagg og våpen. Noen øyne virker usikre, andre er lattermilde. Ørkenkamuflasjen og full bevæpning står i skarp kontrast til det rene, hvite, folketomme vinterlandskapet i bakgrunnen.


Jeg føler også at jeg får kontakt med de nyere portretter i hovedrommet. Spesielt gripende er portrettet av en eldre mann i en med utsikt til bygda. Portrettet av en røff ung mann i hawaiiskjorte foran et blomstrende tre får ny dybde når jeg får vite at han er botaniker og ikke noe langt barskere, som jeg først antok.

Tronvoll har reist til Grønland, Mongolia og Japan for å portrettere mennesker. Her får jeg ikke den samme kontakten med menneskene. Bildene framstår som turistbilder, spesielt portrettene av fangstkvinner i fjæresteinene i Japan. Her er følelsen av at fotografen har kommet bardus på kvinnene, tatt bilder og så forsvunnet igjen uten å ha oppnådd kontakt. Hun har da også valgt noen av de kulturer som ligger lengst bort fra vår, hvor vi alltid vil være utenforstående, inntrengere.