19 February 2010

Hyllest til Kinokino

Etter å ha deltatt på en rekke arrangementer på Kinokino i det siste blir jeg stadig imponert over kvaliteten på stedet. Kinikino har kraft i seg til å forandre Sandnes fra en by med fokus på småbedrifter og gode parkeringsforhold til en framtidsrettet spennende by med løftet blikk. Jeg oppdager at jeg stadig oftere tar turen fra Stavanger til Sandnes for kulturarrangementer.

Denne positive utviklingen begynte med Kulturhuset, og tok sats med Vitensenteret, Watercolours og Norwegian Wood i løpet av kulturbyåret 2008. Kinokino er en manifestering av denne utviklingen, prikken over i'en, dråpen som får kulturbegeret til å renne over.

Hva er grunnen til suksessen? Jeg tror det henger sammen med følgende forhold:

Plasseringen
I det gamle kinobygget i Sandnes, der det før også har vært rådhus. Bygget har alltid vært en viktig institusjon for beboerne i Sandnes, og er det nå fortsatt. Kinokino ligger ganske sentralt i byen, nær gågata Langgata og nær transportknutepunktet Ruten. Det blir dermed et sted man kan bare stikke innom for å se hva som skjer, eller kan ha som som stamsted.

Folkene
Folkene på Kinokino på åpenbart være engasjerte, ressurssterke og dyktige. Dette er tydeligvis folk som får ting til å skje. De har skapt en institusjon som fungere, for å sikre tilstrekkelig med ressurser, og for å skaffe et godt innhold.

Ressursene
Lekre trykksaker med nyheter og utstillingskataloger. Nyoppussede lokaler som både speiler byggets historie og gir fleksible muligheter for utstillinger. Muligheten til å ha åpent daglig. Innhenting av kunstnere og kuratorer av internasjonal klasse. Kinokino har tydeligvis relativt gode ressurser til rådighet, og har utnyttet dette på imponerende vis. Jeg håper virkelig dette er noe som kommer til å vare i årene framover.

Konseptet
Faste tider for ukentlige arrangementer. Fokus på visuell kunst, spesielt filmkunst. En møteplass for innbyggere og tilreisende med fornuftige og forutsigbare åpningstider og en utmerket kafe.

*
Kinokino viser hva man kan få dersom man virkelig tør å satse på kultur. Kinokino har blitt det Tou Scene kunne blitt dersom den hadde fått en totalrenovering og ble flyttet til Nytorget. Plutselig er det Sandnes som leder an i konkurranse med storebror Stavanger.